Календар
февруари 2021
П В С Ч П С Н
« ное    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

 

Тук ситуацията е сходна с предходната статия за болката във врата, но има малка разлика. Причините за тази болка могат да бъдат няколко. Най-често е структурен проблем на гръбначния стълб, по-точно дори и най-малкото изкривяване на гръбначния стълб довежда до проблем в лумбалната област, защото там е мястото с най-голямо натоварване. Прешлените в тази област са с масивна структура, но и това не помага. Слабата мускулатура – коремна и гръбна, обездвижването на работното място и в ежедневието, климатици, неправилна стойка пред компютъра и др., всичко това допринася за задълбочаване на болката. Тя се проявява по различен начен, понякога е локализирана само в лумбалната област, може да бъде остра, непоносима, непозволяваща движение и Вие заемате определена поза, за да я успокоите. Друг път е постоянна, тъпа, проявяваща се като скованост в тази зона или да ирадира към долен крайник. За всеки един тя е индивидуална и е необходимо да се открие източника, да се направят необходимите изследвания и консултации със специалист, за да се постави точната диагноза. Знаем ли причината за болката, по-лесно ще подберем вариантите за лечение, които също са индивидуални.

Наред с медикаментозното лечение вие ще бъдете насочени за физиотерапия и за кинезитерапия. Ние ще ви помогнем и със средствата на кинезитерапията – масаж, подходяща лечебна физкултура, начин на движение и седеж…

Когато не се откриват структурни промени в гръбначен стълб, а болката е налице, е добре да си направите консултация с нас кинезитерапевтите. След направен двигателен статус и анамнеза за Вашия дневен режим на работа и движение, ние ще изготвим за Вас индивидуален двигателен режим, ще Ви дадем съвети за корекция на позиция на тялото пред компютъра …

Ето какво бих Ви посъветвала като специалист:

Вечер когато се приберете в къщи, отделете 10-15 мин. за себе си. Легнете на гръб, а под краката поставете табуретка, така че победриците да лежат на нея,а тазобедрените и коленните стави да са сгънати в прав ъгъл. Така ще дадете възможност на лумбалните прешлени да си отпочинат от целодневното натоварване. И най-важното подобрете стойката и увеличете движението.

 

4 отговори на “Болка в гърба и кръста”

 • Марияна Георгиева казва:

  Имам изкривяване на гръбначния стълб от доста години и прищипване на два прешлена и имам нужда от наместване и успокояване на гърба. Дори и след не много продължителна разходка и малка тежест от пазарската торба вия от болка и лягам на земята и търся начин за наместване на прешлените за да успокоя болката.Кой санаториум по клинична пътека бихте ми предложили, където да има възможност за плуване и масаж, терапия на гръбначния стълб. Единствено като съм на почивка и плувам в морето не ме боли гърба, ама това е само за десетина дни в годината. Очаквам с нетърпение вашия отговор за да направя заявка,резервация докато не съм започнала отново работа, все още не съм направила години и стаж за пенсия. Инвалидната възможност и безпаричието ме принуждава да търся спасение в предлаганите ни безплатни процедури, които все още не съм използвала.

  • Вера Наумова казва:

   Здравейте,
   Бих Ви препоръчала Павел Баня,Банкя санаториум “Здраве”или “Ясен”
   Желая Ви успех
   Вера Наумова

 • Мария Иванова казва:

  Здравейте,

  Преди години се интересувах от йога и помня, че в хата йога имаше едно упражнеие за засилване на кръста, което се състоеше от 100 навеждания с допиране на пода и изправяния с изпъване на ръцете догоре всеки ден. Даже се препоръчваше да се изсипят два кибрита на земята и да се събират клечките с пръсти и да се качват отгоре на гардероба. А сега непрекъснато чета да се избягват максимално възможно навежданията и свиванията в поясната област. Къде е истината? Второто няма ли да отслаби мускулите, да намали гъвкавостта и издържливостта на кръста?

  Благодаря предварително.

  Поздрави
  М. Иванова София

  • Вера Наумова казва:

   Здравейте Г-жо Иванова
   Като кинезитерапевт бих ви посъветвала да поддържате силна гръбна и коремна мускулатура чрез упражнения от тилен лег и лег.Така не се натоварва кръстната област и ще се предпазите от провокиране на дископатийни проблеми.При максимално навеждане ,ако вече имате начални дегенеративни изменения ,но те нямат изявена симптоматика и вие незнаете за тях е възможно да провокирате дископатия или по лошо дискова херния.Затова и не се препоръчва в движението напред да търсите максимум.
   Благодаря
   Вера Наумова

Напишете отговор