Календар
април 2021
П В С Ч П С Н
« ное    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

В този блог ще се опитам да споделя наблюденията си от развитието на различните заболявания и болестни процеси, погледнати през призмата на моя опит. За никой вече не е тайна, че много от заболяванията, считани в миналото за приоритет на възрастните, сега вече се наблюдават в поколението 25-30 годишна възраст. Говоря за инсулт, инфаркт, гонартроза, дискова херния, дископатия, периартрит, плексит, цервикоартроза и всички необясними болки в гърба и шията.

Задаваме си въпроса „на какво се дължи всичко това” – генетика, структура, начин на живот..? Аз бих казала „на всичко взето заедно + стрес, напрежение, естество на работа, начин на хранене, обездвижване и др.”

Всеки от нас мечтае, малко или много, няма значение. И обикновено мечтае за кола, къща, пътешествие и какво ли още не, а накрая и за здраве. Защо? Защото ако сме здрави, ще можем да работим пълноценно, ще творим успешно, ще изберем най-любимото си занимание, което ще ни доставя удоволствие, ще направим така, че в живота ни да влезе спокойствие и светлина. И постепенно ще видим, че сме постигнали една, две и повече от мечтите си и пак ще мечтаем.

Какво се случва на практика. Ще опиша ежедневието на 90% от клиентите посетили нашия център. Ставаме сутрин, няма време за закуска – бързаме за работа. В автомобила, в трафика, в офиса – тук вече забравяме за себе си, защото работата ни поема. Срещи, разговори, работа с клиенти, на компютъра …, обръщаме се и поглеждаме 3 – 4 часа след обяд, да изглежда сме гладни, хапваме нещо и продължаваме до 18 -19 часа. Пак в колата, пак трафик, в къщи пред хладилника, хапваме каквото има, защото сме гладни, главата ни боли, напрегнати и изнервени сме… Така ден след ден, година две, без да се замисляме за здравето, защото тялото все още си мълчи. И се сещаме за него, тогава когато се налага да намалим темпото, защото се е появил здравословен проблем. Ето и някои от първоначалните симптоми, които не са за пренебрегване – сутрин ставате уморени, с главоболие и дискомфорт, напрежение в шиен дял и раменен пояс, понякога тръпнене в ръцете, постепенна скованост на гръбначен стълб, все по-трудно се навеждаме, предпочитаме да седим, килограмите трайно са се понатрупали…

Ние сме създадени, за да се движим, така е изградена нашата кинематична верига, кости свързани чрез стави, за да помагат на движението, връзков апарат и мускули, които да дават силата за движение. Ако ние не ги поддържаме в кондиция те просто закърняват или по-точно отслабват. Затова и проблемите започват постепенно и от мястото, което е най-слабо в нашето тяло. Едно „най-обикновено” плоскостъпие или лека сколиоза може да провокира проблем в тазобедрена става или в кръста.

Знай че всеки от нас решава как ще изгради живота си. Помощ винаги може да се намери ако знаете какъв специалист да посетите.

С този нов за мен начин на комуникация ще се радвам да помогна, да дам професионален съвет или да Ви поканя в нашия център, където аз или специално подбрани и обучени от мен колеги да приложат необходимото за Вас лечение и да прогонят болката!

Напишете отговор