Календар
юни 2015
П В С Ч П С Н
« яну   сеп »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Архив за юни, 2015

Резултати при жена с доказана инсулинова резистентност, започнала медикаментозно лечение в средата на програмата, която за нея беше комбинация от антицелулитен масаж с дрениращ ефект и последваща Хипокси комбинирана тренировка. За нея беше много важно да привикне към правилния начин на хранене, да привикне към повече двигателна активност и да следи сигналите на тялото си! Радваме се за постижението и, като знаем, че сме допринесли малко за подобряване на нейното здравословно състояние! Успех!

Казват, че времето лети, а дните се изнизват като вода между пръстите ни. Сигурно е истина, то ли бърза или ние препускаме през него…, без да успеем да уловим малките, дребните неща, които могат да ни ниправят щастливи. И неусетно установяваме, че все по-често се чувстваме уморени, напрегнати, стресирани…

Стресът присъства постоянно в нашето ежедневие. Тук ще отбележа, че той има и положително въздействие  върху нас – поддържа ни в кондиция, позволява ни да се мобилизираме при различни екстремни ситуации… Но когато е твърде голям, продължителен или постоянен, а ние не разполагаме с адекватен механизъм за овладяването му, той може да доведе до нарушение в телесното и психическото ни здраве, което може да се прояви под формата на различни заболявания. Последиците от прекомерния и продължителен стрес са сериозни и колкото по-рано се предприемат мерки за неговото овладяване, толкова по-добре и по-удовлетворени ще се чувстваме в ежедневието си.

Как да подобрим качеството си но живот? Как да се освободим от стреса и напрежението? Как да въведем ред и хигиена в ежедневието си, за да се чувсваме уютно и свободно в него?

Ще се постарая да Ви дам няколко идеи и дано съм Ви от полза. Нашият център разполага с прекрасна база, с обучени специалисти и чрез златните си ръце ще успеем да Ви помогнем, защото сме най-добрите! Ние ще Ви заредим с положителна енергия, ще подобрим психоемоционалното Ви състояние, ще Ви отдадем от нашата слънчева енергия…

А ето и моите предложения:

Позволете си поне веднъж седмично да направите релаксираща терапия! Ние ще Ви посъветваме на място, коя е най-подходящата единствено и само за Вас. Ароматерапия-релаксираща процедура, но с правилна насоченост към моментното Ви състояние. Рефлексотерапия-с масажа на стъпалата, по невро-рефлекторен път се въздейства на психоемоционалното състояние, активират се точки и зони за подобряване на общото състояние на организма. Специално подбрани програми с движение, постигате емоционално разтоварване, намаляване на килограмите и стягане на фигурата.

 

Ваша, Вера

Малка провокация към всички фенове на сайта. Всички съветват спортувай, а тя – вредно е…

Ще споделя опита си от практиката ми на кинезитерапевт. Замисляли ли сме се колко хора страдат от костоноставни проблеми и ще уточня:

-          гонартроза – заболяване на колянна става, износване на вътреставния хрущял.

Наличието на  оток и болка ни карат да ограничим движението, резултат – обездвижване, наднормено тегло, повишено артериално налягане…..

-          коксартроза – същото заболяване, но на тазобедрената става, същите резултати….

Това са две важни носещи стави, които ни позволяват да се изправим, да ходим, да тичаме, да танцуваме….

Да вземем наднорменото тегло, то може да е вследствие на начин на живот и хранене, на ендокринни заболявания, на неврологични заболявания и др. И да си зададем въпроса, как тази не малка група от хора да повишат физическата си активност (която е в основата на поддържане на тонуса и самочувствието) за да подпомогнат намаляването на теглото и от там да облекчат ставите!

Ще се опитам да дам няколко насоки.

1.Първо е промяната в хранителните навици  - мисля, че в предходната статия го описах, но ако имате въпроси може по всяко време да ги коментираме. Това с което се храним и количеството което поглъщаме е много важно. Ако не можете сами да се справите, обърнете се към специалист.

2.Движението – е как да го направим като ни боли и други причини…..- Поставям си едно намерение – цел:

Аз искам да се чувствам добре!

Аз искам да съм пълноценен човек!

Аз искам да съм независим!

…и избирате пътя..Няколко насоки от мен:

-          ако умеете добре да плувате отделете един или два часа седмично и плувайте!

Казах ако умеете, защото ако извършвате неправилни движения, може да провокирате болки в шиен дял на гръбначен стълб или други проблеми.

-          Всеки ден отделяйте 20 мин. за гимнастика в къщи. Тъй като тя е по-специфична,

при всеки човек индивидуална, като кинезитерапевт ви съветвам да се консултирате със специалист.

Ето какво бих направила аз – след първоначален…….. преглед, ще изготвя за Вас индивидуален комплекс, който първоначално ще изпълнявате под ръководството на специалист. Достатъчни са 2 пъти сидмично по 30 мин. и когато усетите, че сте готови сам да провеждате правилно упражненията, продължавате с ежедневни занимания в къщи.

Тук ще сподела и специалната рехабилитация с Хипокси. Тя е като 3в1, движение от ергономично изходно положение – не натоварва ставите в долни крайници, съчетава се с хранителен режим, неусетно намалява обиколките и килограмите. Препоръчително 2 пъти седмично.

Да обобщим – за тази група хора е необходима консултация със специалист, за да работят правилно за мускули и стави.

3. Какво количество вода пиете – По принцип то трябва да е пропорционално на килограмите, но е добре 2 л – 2,5 л на ден Н2О, не броим останалите течности, които приемаме!

4. Отново като специалист ще Ви препоръчам специализирани, лечебни масажи. Насочени индивидуално към специфичния здравословен проблем или комбинация от такива. Да не забравяме, че от променената походка страдат гръбначен стълб и други свързани органи и системи. Така, че консултацията със специалист кинезитерапевт, рехабилитатор или ерготерапевт е важна, за да получите  точните насоки за подобряване на общото състояние на тялото си.

5. Най-важна е Вашата мотивация, искате ли да постигнете по-добър и независим живот, искате ли живот без болка и сковаване, искате ли да бъдете активни……Всичко е във вашите ръце и точните специалисти.

Всички ние сме отворени, за вашите въпроси!

Ваша, Вера

Опитахме какви ли не методи по този въпрос, но все нещо не се получава. Къде грешим?
Скромното мнение на нескромен специалист – кинезитерапевт и хипокситерапевт:
За целта е необходимо да си отговорим на няколко въпроса и да направим план!
1. Как аз мога да постигна целта?
- наистина ли го желая това?
- това нещо е най-важно за мен?
- аз съм убеден/убедена, че мога да го постигна!
- за мен здравето е на първо място и аз съм човекът, който може да го постигне!
- превенцията на здравето е по-важна от лечението!
- аз искам да изглеждам добре в собствените си очи и собсвената си кожа!
2. След като вече се убедих, че всичко това го желая, че то е в името на моето здраве и самочувствие, ще си определя и целите, които мога да го постигна.
(Тук само искам да вмъкна „вълшебна пръчица” няма за нищо, но ние можем да си я сътворим – помощ отвън и помощ отвътре.)
И така, оглеждам се аз като личност – какво е моето ежедневие, къде са моите грешки, какво мога да променя в режима си. Ставам сутрин, цял ден в офис, тежка вечер и вечеря….Забелязвам няколко неща, които от години са станали моето второ аз – неправилно хранене, преумора, обездвижване, стрес….Виждам нова Диета-ура….
Аз като неспециалист, ще Ви посъветвам, не диета-наречете го начин на хранене!
Душата Ви като чуе диета и вече е стресирана. Добре, а какво да направя – няколко прости и лесни стъпки (всяко начало изисква усилие):
Сутрин задължителна закуска – по ваш избор.
Към 10 – 11 ч. чаша фреш.
Обяд – супа + второ /количеството нека е с големината на вашата шепа/ (вече има доставка на обедно меню в офис…)
Към 16 – 17ч. – 5-6 сурови ядки бадем (орех) или чаша айран.
И идва вечерята…Има поговорка „закуската изяж сам, а вечерята дай на врага си.”
Вечерята нека е една овчарска салата!
Къде е водата – Започнете деня с чаша вода, пийте често по 100 мл, така че до вечерта да сте изпили поне 2 л!!
До тук смятам, че много въпроси могат да бъдат зададени, но в една статия не е възможно всичко да се опише….
Добре, подготвихме и структурирахме седмичното меню, като го огледахме не е толкова трудно за спазване!
Продължаваме да оглеждаме ежедневието си, къде още грешим – работим 10 часа в седнало положение, движим си с автомобил, в къщо седим/лежим….Кога и как се движим!
Нека поговоря малко и за него. Някои казват, аз в къщи се движа, чистя, готвя, децата…
Забравете това, необходимо е целенасочено и активно. И пак малък план:
Избирам 5 бр. упражнения за коремна мускулатура (в интернет има всичко…), за които ще отделя 10 мин. от ценното си време, но ще ги правя ВСЕКИ ДЕН – това е много важно!
Веднъж седмично си заделям(ЗА МЕН) 1 час и посещавам напр. йога.
Поставям си за цел да паркирам 1 км. преди офиса и това разстояние извървявам пеша и с темпо. (ето Ви 2 км ходене на ден).
Отделям си 70 мин. от ценното време и посещавам салон, където предлагат ПРОФЕСИОНАЛНИ услуги – различни видове масаж или процедури насочени към нашата цел – корем.
Ето Ви и друго предложение от мен – Хипокси терапия – неинвазивна терапевтична методика, разработена на база вакуум и движение, с ефект на разграждане на мазнините в определени зони (корем, паласки, ханш, бедра), намаляване на сантиметри в тези зони (това е нашата цел) и оформяне на тялото.
Мисля, че има още много начини, но това са моите насоки, а всеки ще открие това, което му е необходимо.
До тук включихме „Диета” – начин на хранене, движение. Да погледнем „къщичката си отвътре” – стрес, стрес, стрес….Как, какво, къде….
Няколко предложения от мен:
- слушайте приятна за вас музика
- прочетете прекрасна любовна лирика, може и на глас
- пейте не само под душа
- танцувайте
- разтоварващи сбирки с истински приятели
- …………………..
Мисля за сега да спра до тук, а мога още много да Ви дам!

Ваша, Вера