Календар
януари 2012
П В С Ч П С Н
« окт   мар »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Архив за януари, 2012

 

Тук ситуацията е сходна с предходната статия за болката във врата, но има малка разлика. Причините за тази болка могат да бъдат няколко. Най-често е структурен проблем на гръбначния стълб, по-точно дори и най-малкото изкривяване на гръбначния стълб довежда до проблем в лумбалната област, защото там е мястото с най-голямо натоварване. Прешлените в тази област са с масивна структура, но и това не помага. Слабата мускулатура – коремна и гръбна, обездвижването на работното място и в ежедневието, климатици, неправилна стойка пред компютъра и др., всичко това допринася за задълбочаване на болката. Тя се проявява по различен начен, понякога е локализирана само в лумбалната област, може да бъде остра, непоносима, непозволяваща движение и Вие заемате определена поза, за да я успокоите. Друг път е постоянна, тъпа, проявяваща се като скованост в тази зона или да ирадира към долен крайник. За всеки един тя е индивидуална и е необходимо да се открие източника, да се направят необходимите изследвания и консултации със специалист, за да се постави точната диагноза. Знаем ли причината за болката, по-лесно ще подберем вариантите за лечение, които също са индивидуални.

Наред с медикаментозното лечение вие ще бъдете насочени за физиотерапия и за кинезитерапия. Ние ще ви помогнем и със средствата на кинезитерапията – масаж, подходяща лечебна физкултура, начин на движение и седеж…

Когато не се откриват структурни промени в гръбначен стълб, а болката е налице, е добре да си направите консултация с нас кинезитерапевтите. След направен двигателен статус и анамнеза за Вашия дневен режим на работа и движение, ние ще изготвим за Вас индивидуален двигателен режим, ще Ви дадем съвети за корекция на позиция на тялото пред компютъра …

Ето какво бих Ви посъветвала като специалист:

Вечер когато се приберете в къщи, отделете 10-15 мин. за себе си. Легнете на гръб, а под краката поставете табуретка, така че победриците да лежат на нея,а тазобедрените и коленните стави да са сгънати в прав ъгъл. Така ще дадете възможност на лумбалните прешлени да си отпочинат от целодневното натоварване. И най-важното подобрете стойката и увеличете движението.

 

 

И тук ще отворя темата за болката в кръста, гърба и шията, сутрешната скованост и напрежение. Няма да правя анатомичен анализ на гръбначен стълб, защото вече навсякъде в онлайн пространството може да се открие, но си представете два механизма (два винта), свързани с мека връзка. Ако те дълго време много леко са изкривени или наклонени в една посока, с времето меката връзка започва да се износва, да губи своята еластичност и в даден момент може дори и да се скъса. През това време ние чувстваме, че нещо се случва, но не остава време да диагностицираме проблема. Да, при машината веднага можем да подновим механизма (винта, меката връзка) и всичко ще е наред, но при човека не е така. Нямаме резервни части (когато стигнем до смяна, вече е друго) и по-добре да поддържаме наличните в кондиция, така че да ни служат вярно по-дълго време.

Иначе всичко е както при машините, тялото с нещо ни подсказва, че някъде има проблам. То е снабдено с нервна система и веднага реагира с болка, тръпнене, напрежение или нещо друго. Въпросът е да вземем мерки навреме и да му помогнем достатъчно рано и адекватно.

 

Ще започна със сутрешната скованост в шиен дял.

 

Банален случай – със ставането сутрин чувстваме врата си скован, не можем да се обърнем в едната посока, имаме напрежение в шията, мускулни болки в определени точки и главоболие. Променяме възглавницата, защото така сме чували, започваме да пием обезболяващи, за по-бързо справяне с болката – но всичко е временно. Следващия път посещаваме личния си лекар, отново лекарствена терапия и т.н. Докато лекарят, или ваш познат, или търсачката в гугъл не ви препратят при специалист кинезитерапевт, рехабилитатор, ерготерапевт с последното им заслужено звание физиотерапист, които с подбрани методики и техники, насочени към индивидуалния проблем ще ви помогнат и болките ще отзвучат. Дори да бъдат установени цервикоартроза, изгладена шийна лордоза или засилена шийна лордоза е необходимо да се направи подробен кинезиологичен анализ на тялото и индивидуално да се подберат средствата и методиките, с които ще помогнем на тялото. Много добро съчетание е паралелно с лекарствената терапия да вървят  кинезитерапия и физиотерапия.

Кинезитерапевтичната програма включва 10 дневна терапия, проведена ежедневно или през ден, като според случая включва масажна яка, постизометрична релаксация за шиен дял, мобилизация за шиен дял, аналитична гимнастика за определени мускулни групи, засилване мускулатурата на шиен дял, обучение в домашна гимнастика, рефлексотерапия, физиотерапия, мануална терапия, кинезиотейп.

И тук ще наблегна на термина „профилактика”. И така, когато сме си изяснили диагнозата на болката и средствата, с които можем да се преборим с нея, възниква въпросът как да продължим нататък. Препоръчително е два пъти в годината и най-добре пролет и есен, да се направи 10 дневен профилактичен курс от процедури подбрани от нашия лекар физиотерапевт и кинезитерапевт. За целта не е необходимо да сте в отпуск, да търсите далечни санаториуми, това може да се постигне и на място като нашия център. От моя опит достигнах до следния извод, всички клиенти, които са минали през основен кинезитерапевтичен курс и след него веднъж седмично правят препоръчан от мен лечебен масаж, се чувстват много по-добре и кризите са сведени до минимум.

Ще Ви дадем насоки за автомобилизация, ще Ви обучим в упражнения подходящи за домашни условия. Необходимо е само да направите контакт с нас! Не забравяйте, ако ни свърши горивото в автомобила сме длъжни да спрем и да заредим, за да продължим напред.

При нас е вашата спирка за зареждане!

Понякога се установява, че няма функционален проблем, болката от този тип се появява в следобедните часове или вечер, когато умората и напрежението от изминалия ден са си казали думата. Да това е възможно, защото при едно по-силно изразено напрежение, стрес, срещи с много клиенти нашите нервни рецептори реагират. Трудно е да се защитим от отрицателната енергия, която е около нас и всичко това се проявява като свръхнапрежение в главата, врата, раменете и раменен пояс до лопатките. Защо е така? Носим си раничката с товара точно в тази област и просто е необходимо да се научим как да облекчаваме този товар. Един отличен екип, какъвто е нашия, би могъл да Ви помогне, защото и в тази ситуация има помощ без лекарства. При първичния преглед, след разговор с Вас за Вашия дневен режим и след направен двигателен анализ на Вашето тяло, си изграждаме стратегия и метод за въздействие. От тук нататък само трябва да ни се доверите! Да се доверите на уменията, способностите, енергията и творчеството на своя терапевт!

 

Ето и малко повече информация, по повод безплатен профилактичен преглед при деца между 12-15 годишна възраст, за гръбначно изкривяване в  Рехабилитационен център “Свети Наум”

Профилактиката при детето е необходимо да започне още с неговото прохождането, родителите следят позицията на стъпалото при ходене, подбират точния размер на обувката, като нейната височина е добре да обхваща глезенната става, за по-голяма стабилност на крачето.

В ранна детска възраст, за по-добро укрепване на мускулите децата трябва да се приучат към повече двигателни игри.

В начална училищна възраст децата могат да придобият т.нар. порочна стойка и ако родителят се съмнява в състоянието на детето си, е длъжен да се консултира с личен лекар или ортопед.

Идва времето на бързото израстване на височина, тогава мускулите малко изостават с растежа и точно в този период може да се прояви същинското гръбначно изкривяване. Сега е моментът за профилактичен преглед при специалист – ортопед или кинезитерапевт.

При наличие на здравословен проблем се правят специализирани измервания и изследвания, и се изготвя индивидуален двигателен режим. Това е периодът, в който нещата са обратими и чрез създаден стабилен мускулен корсет, проблемът може да бъде овладян.

Всеки родител с дете в различна от горепосочената възраст, но имащ съмнение в стойката на детето си, също може да се възползва от нашето предложение