Календар
февруари 2021
П В С Ч П С Н
« ное    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Архив за категория ‘Hypoxi’

Все по-често срещаме хора с дегенеративни изменения на ставите, независимо от възрастта. Причините за тези заболявания са разнородни – начин на живот, начин на хранене, наследственост, наднормено тегло, обездвижване, травми…

Коксартрозата често води до допълнително обездвижване, промени в натоварването на двете стави, промени в гръбначния стълб. Обема на движение е силно нарушен, теглото постепенно се увеличава. Съпроводена е с болки по целия долен крайник, дископатийни изменения в лумбален дял и др.

В много случаи решението е смяна на тазобедрената става. Като кинезитерапевти ние знаем, че предоперативната подготовка е задължителна, което значи че здравия крак трябва да се подготви да понесе натоварването след операцията. Необходимо е пациентът да намали от теглото си, за да подпомогне по-лекото протичане на следоперативния период. Задължително трябва да знае кои упражнения са противопоказани, как да борави с патерици и други помощни средства.

И тук искам да опиша нашия опит с Хипокси терапия, с помощта на която подпомагаме подготвителния и възстановителния процес при ендопротезиране. Чрез нея се подпомагат обменните процеси в тялото, поддържа се подвижността на ставите на долен крайник, намалява се теглото, подобрява се психоемоционалния тонус на болния, определя се хранителен режим.

Хипокси терапията елиминира мазнините от зоните ханш и бедра, а при правилно спазване на хранителния режим дава възможност на тялото само да се справи с метаболитния синдром, като този  процес продължава още 2-3 месеца след спиране на терапията.

 

1. Какъв е принципът на Хипокситерапията? – Технологията е разработена на базата вакуум, налягане и движение, които в съчетание подпомагат метаболитните процеси в тялото. Активират обмяната, подобряват кръвообращението в тези зони, подпомагат елиминирането на мазнините, имат силно дрениращ ефект и облекчават подвижността на ставите.

Това движение се извършва от позиция на ергономичен лег, което позволява ставите на долен крайник да не се натоварват допълнително.

2. Защо е добре да направите Хипокситерапия преди предстояща операция на колянна става? – За да се достигне до ендопротеза на ставата  е налице невъзвратимо увреждане, освен ако не се касае за травма. Пациентите са трудно подвижни, което довежда до натрупване на килограми, които са допълнителна тежест върху ставите и е налице порочния кръг на инвалидизация.

Чрез тренировките в апарат L250 на Хипокси можем да подобрим трофиката и движението в засегнатата става, да намалим теглото и мастните натрупвания около коляното и бедрото. Така подпомагаме оперативния и намаляваме след оперативния възстановителен период.

От нашия четиригодишен опит при работа с апарати HYPOXI успяхме да направим статистика, как чрез нея се повлиява оздравителния процес при обменни заболявания.
Към този тип изследване ни подтикна обстойната анамнеза, която снемаме преди стартиране на терапията и допълнителните изследвания, които са необходими при нужда. Натъкнахме се на факта, че голям процент от жените имат под една или друга форма метаболитен проблем – остеопороза, преддиабетно състояние, проблем на щитовидната жлеза и др. Най-фрапиращ е факта, че много подрастващи момичета около 15 годишна възраст имат такъв проблем свързан с обездвижването, начина на хранене и без да е свързан с наследствена обремененост.
Голяма част от клиентките са открили хормоналния проблем преди да стартират Хипокси, преминали са през ендокринологични изследвания и са започнали медикаментозна терапия. На останалите, вследствие на обстойния преглед и анамнеза, достигаме до извода, че се нуждаят от допълнителна специализирана консултация и когато започнат медикаментозната терапия стартираме с Хипокси тренировките.
Какво представлява Хипокси:
„Хипокси е методика насочена към активиране на кръвообращението в точно избрани зони с нарушена трофика, като целта е подобряване на тяхното хранене и дрениране и мощно включване на натрупаните там мазнини в източник на енергия за тялото. Правилният хранителен режим е изключително важен за постигане на желаните резултати!”
Проследихме две групи жени с еднаква патология и почти еднаква симптоматика – сърцебиене, бърза умора, лош сън, промяна от нормалните стойности на хормоните на щитовидната жлеза и с поставена диагноза „Тиреодит на Хашимото”. Всички те са започнали медикаментозна терапия. Едната група след около един месец стартира Хипокси тренировка, а другата група стартира с кинезитерапевтична програма от релаксиращ частичен масаж – „масажна яка” и целутрон „пасивна гимнастика”, с цел дрениране и стягане. И двете групи посещават два пъти седмично нашия център, спазват медикаментозното лечение и препоръчания хранителен режим, като продължават обичайния си дневен режим и ритъм на работа.
След тримесечен курс се направиха контролни клинични изследвания, като бяха констатирани следните резултати:
В групата с Хипокси още след първия месец вегетативните симптоми при почти всички жени бяха чувствително намалели, а след третия месец напълно изчезнали. Направените клинични изследвания показаха хормонален баланс. Тези жени продължават с една тренировка седмично за поддържане на двигателен и емоционален тонус, и за по-добро самочувствие.
В групата с кинезитерапевтична програма вегетативните симптоми намаляха към средата на третия месец, а хормоналния баланс не беше достигнат. Взехме решение да продължим още три месеца с програмата, като до края на шестия месец терапевтичните цели бяха постигнати – вегетативните нарушения изчезнаха и бе достигнат хормонален баланс.
Споделям този опит, защото обменните и хормоналните нарушения са все по-често срещани. Те са свързани със затлъстяване и обездвижване, с последващи проблеми в костноставния апарат и лутане, да изберем с кое от многобройните предложения да си помогнем, така че да бъде наистина ефикасно и да не ни отнеме много от и без това оскъдното ни свободно време. Нашето компетентно мнение, че за 50 минути два пъти седмично наистина можете да постигнете физически и емоционален комфорт!

Можете да прочетете повече за Хипокси.

http://centersvetinaum.com/faq/index.php?action=category&cat_id=002