Календар
февруари 2021
П В С Ч П С Н
« ное    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Архив за категория ‘кинезитерапия’

Заболяването засяга около 1-2% от населението, съотношение мъже/жени е 3:1. Има много общо с инфекциозния неспецифичен полиартрит с тази особеност, че засяга ставите на гръбначния стълб и бързо довежда до анкилозиране. Освен това обхваща тазобедрените, раменните и косто-вертебралните стави, като по този начин уврежда силно двигателната и дихателната функция. Заболяването започва бавно, едва забележимо от сакро-илиачните синхондрози и поясния дял на гръбначния стълб, като постепенно се разпространява по целия гръбначен стълб. Много характирно е ранното и бързо уплътнение и калцифициране на лигаментарния апарат на гръбнака с образуване на костни мостове и специално засягане на жълтите връзки.

Заболяването се свързва с фамилна предиспозиция, която се свързва с HLA-B27 антиген, наличен при 90% от пациентите. Счита се, че неизвестни фактори включват хроничен възпалителен процес, обхваща 20-40 годишна възраст.

Клиничната картина включва:

-сакроилеит – блокаж с възпаление на сакроилиачната става с положителен признак на Mennell

-спондилит – ограничаване на подвижността на торако-лумбалния отдел на гръбнака, намаляване на разликите на обиколките в торакса при вдишване и издишване – положителен симптом на Schober и Ott

-артрит – на някои стави на крайниците, най-често проксималните – тазобедрена и раменна стави..

-синхондрит – на стерно-мандибуларната става

-възпаления на Ахилесовото сухожилие

Стойката на пациента е специфична, наведена напред с невъзможност за ротация на тялото. На рентгенова снимка гръбнакът има прилика с бамбукова пръчка.

Методиката за прилагане на кинезитерапия тук е насочена върху запазване и развиване на движенията в тези области на гръбначния стълб, които не са въвлечени в общия процес, а също и в укрепване на мускулатурата на гърба и раменния пояс.

Необходимо е да се обърне по-голямо внимание на раменните и тазобедрените стави, както да се наблегне на дишането и дихателната мускулатура.

В началната фаза на заболяването трябва да се създадат условия за разтоварване на гръбнака.

Цели на кинезитерапията:

1. Намаляване или редуциране на болковата симптоматика.

2. Включване на противовъзпалителни процедури.

3. Поддържане трофиката на мускулите.

4. Поддържане обема на движение в ставите, а при възможност и увеличаване.

5. Първична и вторична профилактика на ставните контрактури и анкилоза, на мускулния дисбаланс, на дистрофичните промени.

Основни методики:

1.Позиционно лечение.

2. Лечебна гимнастика.

3. Масажни техники.

4. Вертебротерапия – автомобилизациа и мобилизация.

5. Екстензионна терапия.

6. Криотерапия.

7. Физикална терапия – магнитотерапия, лазертерапия, ултразвук и др.

8. Сауна.

9. Балнеотерапия.

Комплексът по лечебна гимнастика започва от облекчено изходно положение, с елементарни движения за малките стави, постепенно раздвижване към по-големите стави, включва се гръбна, коремна и дихателна мускулатура. Повторенията са малки на брой, изпълняват се с бавно темпо. Натоварването е строго индивидуално, зависи от степента на заболяването, от болковата симптоматика, от броя и големината на въвлечените стави в този процес. Продължителността на процедурата е 30-40 мин., като е задължително всеки болен с тези симптоми да запомни комплексите, за да ги прави в домашни условия 2-3 пъти дневно, но с по-малка продължителност 15-20 мин.

Добре е да бъдат включени и различни видове спорт – плуване, йога, разходки пеша. Не се препоръчват бързи и резки движения, скачане, прескачане…

За препоръчване е лечебната гимнастика да бъде съчетана и с масаж най-вече на гръб, но ако са обхванати и раменните и тазобедрените стави по-добре на цяло тяло.

В нашия център тези масажи ги съчетаваме добре със сауна (инфрачервена), за да постигнем по-добър оздравителен ефект.

За тези, които казват, че масажът е глезотия или той е само за богатите и т.н.

Ще отговоря – това е процедурата, която е неизменна част от рехабилитацията!

Включваме масаж като помощно средство при почти всички заболявания, освен ако не е противопоказан.

С прилагането на различни техники и похвати, често включваме и мобилизационни техники, помагаме да се освободите от неприятните болка, скованост, напрежение и др.

Много често можете да попаднете и на колега, който освен с масажните похвати ще ви посъветва и като психолог. С годините, с натрупания опит ние се превръщаме в неизменен помощник на хора страдащи от булимия, анорексия и др. заболявания, причислявани към психоемоционалното ни състояние и често неглижирани от обществото.

Е, ще задам аз въпрос – Масажът глезотия ли е? Как мислите? – пишете ми..

И ще продължа с големи букви – От изключително значение е човекът, който извършва тази процедура, защото освен, че трябва да бъде извършен професионално, вие правите енергиен обмен. Това е процедура, която ще зареди имунната ви система, ще балансира енергиите в тялото ви и ще подпомогне оздравителния процес при заболяване.

Кога да си направя консултация при кинезитерапевт?

- при поява на болки в шиен или лумбален дял на гръбначния стълб, или в по-големите стави – раменна, колянна, тазобедрена- освен консултация с ортопед или друг лекар специалист бих ви посъветвала да потърсите консултация със специалист кинезитерапевт.

- тогава, когато сте преживяли травма без значение дали е имало имобилизация или оперативна намеса, задължително се консултирайте със специалист кинезитерапевт.

- при всички неврологични случаи, нашата помощ е от голямо значение за изхода на оздравителния процес.

- стрес, напрежение, безсъние…- ще ви помогнем много повече с нашите ръце, отколкото с лекарствена терапия.

- вашето дете е на 10 г. и има болки в гърба, стъпва ниправилно и неравномерно си изтърква подметките…- доведете го, ние ще му направим кинезиологичен преглед и ще му подготвим индивидуална програма.

- бременността не е болест, но получавате отоци на долните крайници, имате тежест в гърба…- ние сме вашето решение

Рехабилитация – възстановяване

-рехабилитираме улици, къщи…

А какво правим при хората – човекът има най-голяма нужда от рехабилитация-възстановяване.

Рехабилитацията, кинезитерапията, лечебна физкултура са синоними и са дял от медицината, като са основна и важна част от оздравителния процес при редица заболявания.

В тази професия работят специално обучени хора, преминали през няколко степени на квалификация – специалисти, от които ще получите професионална помощ при конкретен здравословен проблем. Не говоря само за тежки заболявания, а такива като главоболие, болки във врата и кръста, стрес…

Защо пиша това?!

Много хора не знаят значението на тази професия, специалността все повече се изхвърля на заден план във възстановителния процес и хората се лутат при търсене на правилния оздравителен процес.

Ето един пример от практиката ми:

Фрактура на бедрена кост – следва или имобилизация(гипс) за определено време, или оперативна намеса. Това обездвижване довежда много бързо до отслабване на мускулатурата(атрофия), ставите започват да страдат, ограничава се техният обем на движение. Затова рехабилитацията трябва да започне още в ранния стадий на възстановяване, като всеки специалист знае какво е необходимо да се прилага според степента на обездвижване.

Все по-често срещаме хора с дегенеративни изменения на ставите, независимо от възрастта. Причините за тези заболявания са разнородни – начин на живот, начин на хранене, наследственост, наднормено тегло, обездвижване, травми…

Коксартрозата често води до допълнително обездвижване, промени в натоварването на двете стави, промени в гръбначния стълб. Обема на движение е силно нарушен, теглото постепенно се увеличава. Съпроводена е с болки по целия долен крайник, дископатийни изменения в лумбален дял и др.

В много случаи решението е смяна на тазобедрената става. Като кинезитерапевти ние знаем, че предоперативната подготовка е задължителна, което значи че здравия крак трябва да се подготви да понесе натоварването след операцията. Необходимо е пациентът да намали от теглото си, за да подпомогне по-лекото протичане на следоперативния период. Задължително трябва да знае кои упражнения са противопоказани, как да борави с патерици и други помощни средства.

И тук искам да опиша нашия опит с Хипокси терапия, с помощта на която подпомагаме подготвителния и възстановителния процес при ендопротезиране. Чрез нея се подпомагат обменните процеси в тялото, поддържа се подвижността на ставите на долен крайник, намалява се теглото, подобрява се психоемоционалния тонус на болния, определя се хранителен режим.

Хипокси терапията елиминира мазнините от зоните ханш и бедра, а при правилно спазване на хранителния режим дава възможност на тялото само да се справи с метаболитния синдром, като този  процес продължава още 2-3 месеца след спиране на терапията.

 

Има моменти в живота, когато наши близки са приковани към леглото за по-къс или по-дълъг период от време. Това са някои заболявания или постоперативни състояния, които се нуждаят от строг постелен режим. Но важното е болният да тренира определени мускулни групи и движения, така че възстановителният период да е по-кратък и човек да се върне по-бързо към ежедневието си.

При домашна рехабилитация процедурата включва подходяща лечебна гимнастика със специални методики и масаж. Най-често се прилага при състояния след инсулт, инфаркт, радикулит, дискова херния, състояния след операция, фрактура и при всички състояния, които са принудили човек да остане по-дълго време на легло.

Продължителността на процедурата се определя индивидуално, по преценка на терапевта, най-често около 60 мин.

Каква е целта на домашната рехабилитация?

Основната и най-важна цел е придобиване на независимост в домашна обстановка, която е от първостепенно значение за самочувствието на болния.

Има редица заболявания, които изискват специализирана помощ и обучение на близките как да обслужват такъв болен у дома, тъй като процесът на възстановяване е различен, а упражненията и обучението в дейности от ежедневието  изискват прилагане всеки ден.

 

 

Тук ситуацията е сходна с предходната статия за болката във врата, но има малка разлика. Причините за тази болка могат да бъдат няколко. Най-често е структурен проблем на гръбначния стълб, по-точно дори и най-малкото изкривяване на гръбначния стълб довежда до проблем в лумбалната област, защото там е мястото с най-голямо натоварване. Прешлените в тази област са с масивна структура, но и това не помага. Слабата мускулатура – коремна и гръбна, обездвижването на работното място и в ежедневието, климатици, неправилна стойка пред компютъра и др., всичко това допринася за задълбочаване на болката. Тя се проявява по различен начен, понякога е локализирана само в лумбалната област, може да бъде остра, непоносима, непозволяваща движение и Вие заемате определена поза, за да я успокоите. Друг път е постоянна, тъпа, проявяваща се като скованост в тази зона или да ирадира към долен крайник. За всеки един тя е индивидуална и е необходимо да се открие източника, да се направят необходимите изследвания и консултации със специалист, за да се постави точната диагноза. Знаем ли причината за болката, по-лесно ще подберем вариантите за лечение, които също са индивидуални.

Наред с медикаментозното лечение вие ще бъдете насочени за физиотерапия и за кинезитерапия. Ние ще ви помогнем и със средствата на кинезитерапията – масаж, подходяща лечебна физкултура, начин на движение и седеж…

Когато не се откриват структурни промени в гръбначен стълб, а болката е налице, е добре да си направите консултация с нас кинезитерапевтите. След направен двигателен статус и анамнеза за Вашия дневен режим на работа и движение, ние ще изготвим за Вас индивидуален двигателен режим, ще Ви дадем съвети за корекция на позиция на тялото пред компютъра …

Ето какво бих Ви посъветвала като специалист:

Вечер когато се приберете в къщи, отделете 10-15 мин. за себе си. Легнете на гръб, а под краката поставете табуретка, така че победриците да лежат на нея,а тазобедрените и коленните стави да са сгънати в прав ъгъл. Така ще дадете възможност на лумбалните прешлени да си отпочинат от целодневното натоварване. И най-важното подобрете стойката и увеличете движението.

 

 

И тук ще отворя темата за болката в кръста, гърба и шията, сутрешната скованост и напрежение. Няма да правя анатомичен анализ на гръбначен стълб, защото вече навсякъде в онлайн пространството може да се открие, но си представете два механизма (два винта), свързани с мека връзка. Ако те дълго време много леко са изкривени или наклонени в една посока, с времето меката връзка започва да се износва, да губи своята еластичност и в даден момент може дори и да се скъса. През това време ние чувстваме, че нещо се случва, но не остава време да диагностицираме проблема. Да, при машината веднага можем да подновим механизма (винта, меката връзка) и всичко ще е наред, но при човека не е така. Нямаме резервни части (когато стигнем до смяна, вече е друго) и по-добре да поддържаме наличните в кондиция, така че да ни служат вярно по-дълго време.

Иначе всичко е както при машините, тялото с нещо ни подсказва, че някъде има проблам. То е снабдено с нервна система и веднага реагира с болка, тръпнене, напрежение или нещо друго. Въпросът е да вземем мерки навреме и да му помогнем достатъчно рано и адекватно.

 

Ще започна със сутрешната скованост в шиен дял.

 

Банален случай – със ставането сутрин чувстваме врата си скован, не можем да се обърнем в едната посока, имаме напрежение в шията, мускулни болки в определени точки и главоболие. Променяме възглавницата, защото така сме чували, започваме да пием обезболяващи, за по-бързо справяне с болката – но всичко е временно. Следващия път посещаваме личния си лекар, отново лекарствена терапия и т.н. Докато лекарят, или ваш познат, или търсачката в гугъл не ви препратят при специалист кинезитерапевт, рехабилитатор, ерготерапевт с последното им заслужено звание физиотерапист, които с подбрани методики и техники, насочени към индивидуалния проблем ще ви помогнат и болките ще отзвучат. Дори да бъдат установени цервикоартроза, изгладена шийна лордоза или засилена шийна лордоза е необходимо да се направи подробен кинезиологичен анализ на тялото и индивидуално да се подберат средствата и методиките, с които ще помогнем на тялото. Много добро съчетание е паралелно с лекарствената терапия да вървят  кинезитерапия и физиотерапия.

Кинезитерапевтичната програма включва 10 дневна терапия, проведена ежедневно или през ден, като според случая включва масажна яка, постизометрична релаксация за шиен дял, мобилизация за шиен дял, аналитична гимнастика за определени мускулни групи, засилване мускулатурата на шиен дял, обучение в домашна гимнастика, рефлексотерапия, физиотерапия, мануална терапия, кинезиотейп.

И тук ще наблегна на термина „профилактика”. И така, когато сме си изяснили диагнозата на болката и средствата, с които можем да се преборим с нея, възниква въпросът как да продължим нататък. Препоръчително е два пъти в годината и най-добре пролет и есен, да се направи 10 дневен профилактичен курс от процедури подбрани от нашия лекар физиотерапевт и кинезитерапевт. За целта не е необходимо да сте в отпуск, да търсите далечни санаториуми, това може да се постигне и на място като нашия център. От моя опит достигнах до следния извод, всички клиенти, които са минали през основен кинезитерапевтичен курс и след него веднъж седмично правят препоръчан от мен лечебен масаж, се чувстват много по-добре и кризите са сведени до минимум.

Ще Ви дадем насоки за автомобилизация, ще Ви обучим в упражнения подходящи за домашни условия. Необходимо е само да направите контакт с нас! Не забравяйте, ако ни свърши горивото в автомобила сме длъжни да спрем и да заредим, за да продължим напред.

При нас е вашата спирка за зареждане!

Понякога се установява, че няма функционален проблем, болката от този тип се появява в следобедните часове или вечер, когато умората и напрежението от изминалия ден са си казали думата. Да това е възможно, защото при едно по-силно изразено напрежение, стрес, срещи с много клиенти нашите нервни рецептори реагират. Трудно е да се защитим от отрицателната енергия, която е около нас и всичко това се проявява като свръхнапрежение в главата, врата, раменете и раменен пояс до лопатките. Защо е така? Носим си раничката с товара точно в тази област и просто е необходимо да се научим как да облекчаваме този товар. Един отличен екип, какъвто е нашия, би могъл да Ви помогне, защото и в тази ситуация има помощ без лекарства. При първичния преглед, след разговор с Вас за Вашия дневен режим и след направен двигателен анализ на Вашето тяло, си изграждаме стратегия и метод за въздействие. От тук нататък само трябва да ни се доверите! Да се доверите на уменията, способностите, енергията и творчеството на своя терапевт!

 

Едно от най-честите хронични заболявания, засягащи опорно двигателния апарат е артрозната болест. Протича прогресивно и може да засяга всяка възраст, като причините могат да бъдат от различно естество.

Погрешно е схващането, че коксартрозата е заболяване на възрастните, вследствие на остаряване на ставния хрущял. При млади хора започва износване на хрущяла вследствие на несъответствие на ставните повърхности поради различни причини – вродени или придобити – като честа причина е  гръбначното изкривяване, дори в много лека степен. Натискът  и триенето в ставата е вече различно, и тъй като долната част на тялото ни поема цялата тежест на движение, артрозната болест най-често се локализира в тази област.

ТБС
Тазобедрената става (ТБС) е най-голямата и стабилна става на опорно-двигателния апарат, поема тежестта на цялото тяло, подсилена от лигаменти и силна мускулатура, извършваща движения в три равнини – сагитална, фронтална и трансверзална.

Обемът на движение е сравнително ограничен, но това е за сметка на стабилността на ставата. Натоварването върху ставата при стоеж е 0.3 пъти тежестта на тялото, при стоеж на един крак 2.4 до 2.6 пъти тежестта на тялото,  при ходене 1.3 до 5.8 пъти теглото на тялото, при качване на стълби 3 пъти теглото на тялото, при бягане 4.5 пъти теглото на тялото.

Увеличеното натоварване на ТБС при стоеж на един крак се дължи на вектора на теглене на абдукторите спрямо центъра на ТБС, затова при слабост на същите или болка в ставата се появява компенсаторен механизъм с наклон на тялото към засегнатата става и типична походка на Дюшен.

Коксартроза
Коксартрозата представлява износване на хрущяла покриващ ставните повърхнини. Промените засягат подлежащата кост, ставната капсула и подлежащата мускулатура.

Артрозните промени протичат по различен начин в отделните елементи на ставата. Ставният хрущял в различните участъци се натоварва по-различен начин, затова и промените при него са различни.

При така наречената „зона на натоварване”, която заема горновъншния участък на ставата (глава и ацетабулум), промените в хрущяла са изтъняване на хрущялната покривка, потъмняване на повърхността със загуба на блясък, подлежащата кост (субхондрална) се сплесква и деформира, поради което възникват мини фрактури, където се появяват уплътнения виждащи се на рентгенография, появяват се кистозни промени в субхондралната кост, запълнени със слузна материя, като сходни промени има в бедрената глава и ацетабулума.

В по-слабо натоварената зона (необременената зона), се наблюдават пролиферативни промени в хрущяла (разрастване на костна тъкан под формата на остеофити), които деформират ставата. Най-често са разположени в долно-медиалния или горно-латералния участък на ставата, като понякога се засяга и самата глава на фемора и се нарушава кълбестата му форма.

Промени се наблюдават и в меките тъкани на ставата и около нея, които са причина за настъпването на контрактури.

Клиниката се изразява с болка, ограничени движения в ТБС, контрактури, типична походка.

 

Тест за ограничени движения

            Първите симптоми на ограничени движения са при вътрешна ротация и екстензия в ТБС.

Прилагаме „тестът на обувката”, пациенти с такъв проблем се обуват изправени със силно флектирана колянна става.

Вторият тест е за екстензия в ТБС – прилагаме тестът „достигане на пода”, пациентът взема предмет от пода стъпил на здравия крайник (флексия в колянна и ТБС става), кляка и се навежда с екстензия в ТБС на засегнатия крайник.

Тук е необходимо да кажем, че анкилоза в ТБС не настъпва.

Контрактурите в ТБС се проявяват при напредване на процеса, като най-чести са флексионна, външноротаторна и аддукторна.

Коксартрозата протича в 4 стадия:

 • обтягане на капсулата, породено от дразнене при прекомерно натоварване;
 • обтягане на мускулите, породено от стремеж към компенсация;
 • увреждане на хрущяла и костите, породено от диспропорция между натоварване и издръжливост;
 • контрактури и неправилно положение на ставите, породено от опит за облекчаване на претоварената зона.

Препоръчително е комбинираното лечение – медикаментозно, кинезитерапевтично и физиотерапевтично, а при необходимост оперативно.

 

Кинезитерапевтичната програма започва с функционално изследване на ставата:

 1. Измерване дължината на долните крайници
 • абсолютна дължина;
 • относителна дължина, от spina iliaca ant.sup. до долният ръб на вътрешният малеол;
 • при изправено положение, под скъсеният крайник се поставят калибрирани дъсчици с дебелина 1 см докато височината на двете илиачни кристи са изравнени.
 1. Измерване обиколката на долните крайници.
 2. Изследване обема на движение в ТБС, извършват се първо пасивни движения, след което се провеждат тестовете за скрити контрактури, най-често се открива контрактура на Томас. Болният заема тилен лег, изследващият поставя едната си ръка в лумбалната област, а с другата извършва флексия на нетествания крайник докато се изглади лордозата, (при съществуваща контрактура болният крайник ще извърши флексия в ТБС).
 3. Ъглометрия в трите равнини на движение.
 4. ММТ
 • скъсени мускули – (m. iliopsoas, m. rectus femoris, add. на ТБС, mm. ischiocruralis, m. piriformis)
 • хипотрофирали мускули -(m.vasti, коремни мускули, abd. на ТБС, m.gluteus maximus)
 1. Изследване на статиката

Оглед на тялото отдолу нагоре.

 1. Изследване на походка
 • При слаби абдуктори наблюдаваме gluteus medius походка;
 • При двустранна слабост на абдукцията се наблюдава патешка походка;
 • При наличие на флексионна контрактура се наблюдава ходене с къси крачки;
 • При липса на ротация в ТБС се наблюдава патологична ротация в колянна става.

 

Цел на КТ - максимално поддържане функцията на ТБС.

Задачи:

 1. Намаляване на болката
 2. Преодоляване на мускулния дисбаланс
 3. Увеличаване обема на движение
 4. Подобряване на походката

 

Средства за постигане на поставените задачи:

            И тук ще споделя програмата, която ние прилагаме в нашия център, като препоръчваме на тези клиенти 2 или 3 пъти годишно да провеждат тази профилактична програма, която облекчава много състоянието и поддържа ставата в кондиция. Профилактичните програми се изработват индивидуално.

Масаж - с цел преодоляване на мускулния дисбаланс, стимулиране на глутеалната мускулатура, релаксиране на флексорите в ТБС, обезболяване и подобряване функцията на лумбалната област, обезболяване на колянната става.

Извършва се от лицев и тилен лег като прилагаме техники за тракция на долен крайник по дължината му, постизометрична релаксация и мобилизация на ТБС, ако е необходимо и на колянна става.

L250
            Лечебната гимнастика - започва с пасивно раздвижване на ставите на долен крайник, индивидуални активни упражнения, изометрични, фитбол, автомобилизация за лумбален дял, велотренировка в апарат L250 от хипокситерапия, кинезиотейпинг, позиционна терапия – тук обучаваме нашите клиенти как да я ползват в домашни условия, начин на седеж – никога не кръстосвайте краката, поставяне на възглавница между краката, ездачен седеж, турски седеж, обучение в правилно ходене – стъпки на пода върху, които пациентът да се обучи да ходи равномерно.

Физиотерапевтичната програма също е изготвена индивидуално. Тя включва:

 • Импулсно магнитно поле
 • Ултразвукова терапия
 • Лазерпунктура
 • Луголечение

            Рефлексотерапия

Изготвяне на индивидуален хранителен режим.

Една процедура е с продължителност около 60 мин., като необходимият курс е от 10-15 процедури и 2-3 пъти годишно.

            Какво представлява апарат L250 – хипокси капсула?

Капсулата има ергономична позиция, което позволява да се работи без натоварване за ТБС, горната част на тялото е така повдигната, че да дава възможност на лумбалната област максимално да бъде релаксирана. Педалите се поставят на дължина, която да позволи максимално освобождаване на ТБС. Работи се в режим на вакуум и без вакуум, което позволява допълнително кръвообращението в тази област да се увеличи, а зададеното съпротивление не се усеща от клиента, но позволява да тренира мускулатурата.

Терапията задължително върви с хранителен режим, първо заради естеството на разграждане на мазнини с L250 и второ поради това, че проблемът върви често със затлъстяване, което е неизбежно поради заседналият начин на живот и обездвижване.